ONDERZOEK ARMOEDE

Onderzoek door Adviesraad Sociaal Domein


De Adviesraad Sociaal Domein ontvangt signalen uit de samenleving vanuit diverse bronnen maar ook door zelf onderzoeken te verrichten. Deze onderzoeken kunnen bestaan uit gesprekken met betrokkenen, professionals, organisaties en andere bronnen.


Daarnaast zet de Adviesraad Sociaal Domein ook zelf onderzoeken uit op deze website.  U kunt uw reactie(s) op een of meerdere onderzoeken insturen per mail.

U kunt uw mail hiervoor sturen naar onderzoek@asdgilzerijen.nl


Onzichtbare armoede


Wij, als Adviesraad, ontvangen graag reacties op de vraag of armoede in onze dorpskernen wel voldoende inzichtelijk is en of het huidig beleid hierin voldoende voorziet.


In de afgelopen jaren wordt het woord “armoede” behoorlijk meer gehoord. Als je televisiebeelden ziet van andere plekken op deze wereldbol, dan mogen wij in Nederland best zeggen dat we het goed hebben. Zelfs dat we het allemaal goed hebben geregeld. Maar……is dat wel zo ? Schijn bedriegt natuurlijk.


Wat is armoede eigenlijk?


In Nederland heerst armoede. Eigenlijk te zot voor woorden, maar het is toch echt een feit. Uiteraard doen we ons best om met verschillende ideeën zoals de voedselbank, weggeefhoek en andere hulppakketten deze (tijdelijke) nood op te lossen. Maar of dit allemaal goed gaat is moeilijk te peilen. Sterker nog, de voedselbanken krijgen het steeds drukker, dus ergens gaat er toch iets fout.
Melden


Wij snappen best dat als je met armoede te maken krijgt, je dit eigenlijk liever niet kenbaar wil maken voor de buitenwereld. Als je niet goed in je vel zit, te veel stress ervaart, (te) weinig of niet goed eet omdat je het niet kunt veroorloven, dan zal dit op meerdere gebieden zichtbaar gaan worden. Hoe andere mensen hierover denken kan vaak pijnlijk en confronterend zijn.


Maar we beseffen ook, gezien de cijfers, dat er toch iets moet gaan gebeuren willen wij dit probleem met zijn allen goed kunnen aanpakken. Als we niets doen, zal het ook uiteindelijk nog veel meer geld gaan kosten.


Er zijn vele oplossingen denkbaar waar wellicht ook geld voor beschikbaar is. Om dat te doen moet je gaan onderzoeken of het huidig beleid hierin voldoende voorziet of dat er wellicht meer voor nodig is. Maar daar heb je ook wel informatie vanuit de inwoners voor nodig.


Wij als adviesraad ontvangen dus graag reacties op de vraag of armoede in onze dorpskernen wel voldoende inzichtelijk is en of het huidig beleid hierin voldoende voorziet. Uw reactie of verhaal kunt u sturen naar ons mailadres: onderzoek@asdgilzerijen.nl


of via ons contactformulier hier op onze website.


Alle reacties worden vertrouwelijk behandeld.